Çoklu jeneratör senkron sistemleri ile kullanıcı, hem yüksek maliyetlerden hem de tek jeneratöre bağımlı kalmaktan kurtulmaktadır. Konusunda uzman personelimiz, proje oluşturulmasını ve geliştirilmesini müşteri temsilcileri istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yapmaktadır.

SENKRON NEDİR?

Elektrojen bir grubun, frekans ve voltaj değerlerini değiştirerek farklı bir kaynağın (şebeke veya jeneratör) frekans ve voltaj değerleri ile eş zamanda aynı değerlere getirilmesidir.

PARALEL ÇALIŞMA NEDİR?

Farklı veya eşit güçlerdeki jeneratörlerin, birbirleri ile senkron olduktan sonra, yükü aynı anda beslemelerine paralel çalışma denir.

Paralel çalışma, jeneratör güçlerini birleştirerek daha fazla kurulu güce ulaşmayı sağlamakla beraber, büyük güçteki jeneratörler yerine birden fazla küçük jeneratör kullanılmasının getirdiği birçok avantajdan dolayı tercih edilir.

YÜK PAYLAŞTIRMA NEDİR?

Farklı veya eşit güçlerde paralel çalışan jeneratörlerin, aktif ve reaktif yükü güçleri oranında paylaşmalarına yük paylaştırma denir.

YUMUŞAK GEÇİŞ NEDİR?

Yumuşak geçiş (soft transfer) yönteminde yük, iki kaynak arasında belli sürede kademeli olarak aktarılır, yük transferi sonunda yüksüz duruma geçen kaynağın kesicisi açar. En büyük avantajı yük transferden etkilenmez , yüksüz olarak açması sağlanan kesici elemanlarının arksız çalışması neticesinde kullanım ömürleri uzar.

NEDEN PARALEL ÇALIŞMA?

MALİYET ; Günümüz de 500kVA – 550kVA güçlerine kadar jeneratörlerde kullanılan dizel motorların aynı zamanda iş makinaları, kamyon ve tır motorları olması, talebin artmasına üreticilerin bu güçlerde seri üretiminin arttırmasına ve sonuç olarak bu güçlerde motor maliyetlerinin düşmesine neden olmuştur. Bu maliyetler toplamda aynı güçteki tek bir motora göre daha düşüktür. Büyük güçteki motorlar sipariş ile üretilen, uzun temin süreli ve yüksek maliyetlidir.

Paralel sistemler, ilk kurulum maliyetlerindeki avantaj-larının yanında, teslim süresi, işletme, bakım ve parça maliyetlerinde de avantaj sağlamaktadır.

GÜVENİLİRLİK ; Paralel sistemlerde, jeneratörlerin bir nedenle devre dışı kaldığı durumlarda, sağlam jeneratörler acil yükleri beslemeye devam eder. Oysaki tek jeneratörlü bir sistemde bu şans yoktur.

ESNEKLİK ; Paralel sistemlerde, jeneratörlerin güçleri eşit veya saha-yük şartlarına göre farklı seçilebilir. Böylece güç ihtiyacının en aza indiği dönemlerde küçük güçteki jeneratörler, ihtiyacın arttığı dönemlerde ise ihtiyaç kadar jeneratör çalıştırılarak maksimum yakıt tasarrufu, minimum yıpranma maliyetleri ile jeneratörler işletilebilir.

Paralel sistemlerin bir diğer avantajı ise, fiziki olarak kısıt ve zorluklara sahip olan sahalarda, jeneratörlerin taşınması, yerleştirilmesi ve montajında kolaylık sağlar.

SERVİS & BAKIM ; Paralel sistemlerde, jeneratörlerin eşit sürelerde çalıştırılması, jeneratör bakım sürelerini, sistemin kullanım süresini uzatırken bakım maliyetlerini düşürür. Bakım yapılması gereken jeneratör rahatlıkla durdurulabilir ve bakıma alınabilir. Bu arada acil yükler yine sistemdeki diğer jeneratörler ile beslenerek sistemin sürekliliği aksamamış olur.